PODSTAWOWE CIASTO TRUSKAWKOWE

     Dzisiaj pokażę Wam przepis na proste ciasto truskawkowe, które nie wymaga miksera ani dużej ilości naczyń. Jest to ciasto ucierane, które długo zachowuje świeżość i można je przechowywać przykryte ściereczką. 

    Do zrobienia ciasta potrzebne będą:

  • średnia miska
  • mała miska
  • garnuszek do rozpuszczenia masła
  • łyżki (do odmierzania składników), w tym jedna większa, najlepiej drewniana (albo inna ulubiona łycha)
  • keksówka z papierem do pieczenia
  • waga

Składniki:

  • truskawki, świeże lub mrożone
  • 120g masła
  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ekstrakt lub cukier waniliowy
  • ok 2 łyżek cukru trzcinowego (może też być brązowy albo ostatecznie też zwykły)
     

    Przygotowanie:

- w garnuszku rozpuszczamy masło (można też w mikrofalówce, kąpieli wodnej itd):

- do średniej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli:

- do małej miski dodajemy cukier, jajka, jogurt i kilka kropli ekstraktu waniliowego:

- zawartość małej miski mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy:

- zawartość małej miski przelewamy do średniej i mieszamy. Grudki na tym etapie są normalne i nie trzeba się nimi przejmować:

- dolewamy masełko:

- delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy:

- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki, dekorujemy pokrojonymi truskawkami i posypujemy cukrem trzcinowym:

- pieczemy 50 minut w 180c (do suchego patyczka) na środkowej półce. Grzałka górna i dolna, bez termoobiegu. Ciasto które jest dobrze upieczone w środku, pęknie na wierzchu.

    Dlaczego jest to przepis na ciasto podstawowe? Bo da się go modyfikować na wiele sposobów i z jednego przepisu zrobić wiele wersji ciasta:

  • Oprócz truskawek można użyć bananów, malin, jeżyn, śliwek, jabłek, gruszek, brzoskwiń... Owoce mogą być świeże, mrożone, z zalewy. Trzeba tylko pamiętać, że im bardziej owoce są soczyste, tym mniej ich nakładamy na ciasto bo może wyjść zakalec.
  • Do cukru można dodawać różne cukry smakowe (waniliowy, cytrynowy itp) ale ja najbardziej polecam zastąpienie części cukru kilkoma łyżeczkami syropu klonowego. Po upieczeniu ciasto nabierze intensywnego lekko dymnego, słodkiego aromatu, który świetnie pasuje do jabłek czy śliwek.
  • Do suchych składników możemy dołożyć cynamon, kardamon, kurkumę, kakao, kawałki czekolady, siekane orzechy, skórki kandyzowane, gotowe ciasto można barwić barwnikami. Tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.

PS. Inne wersje tego ciasta pokazuję też we wpisie o barwnikach (klik).

Komentarze

  1. Ciekawe czy wyszłyby z tego ciasta babeczki, gdyby tak wyłożyć je do formy na muffiny, próbowałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale mogę zrobić eksperyment.

      Usuń
  2. Doskonałe. Córka wczoraj upiekła, nie jadłam lepszego ciasta jogurtowego. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że spodobał się Wam przepis!

      Usuń
  3. Mam mnostwo sliwek w ogrodzie. Dzis moze nie, poniedzialki sa u mnie zawsze zwariowane, ale jutro upieke, spozytkuje te owoce! Ciekawa jestem, jak wyjdzie... Pozdrawiam! Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam wersję śliwkową, kroiłam połówki śliwek na plasterki i układałam je jeden za drugim, skórką do góry. Ciasto z wierzchu wyglądało trochę jak skóra tygrysa. Śliwki dobrze komponują się z cynamonem :)

      Usuń

Prześlij komentarz