KNEDLE Z OWOCAMI
Dzisiaj robimy knedle :)
Proporcja na knedle wygląda tak: na każde 250g twarogu (półtłusty, mielony) dajemy:
- 100g mąki
- 25g cukru
- 1 jajko
Proporcję można mnożyć wielokrotnie, zależnie od tego ile chcemy knedli zrobić. Ja robiłam z potrójnej porcji.
Na nadzienie wybrałam maliny, truskawki i nektarynki, ale tak naprawdę każdy, w miarę miękki owoc, surowy czy mrożony będzie dobry. Jeśli nigdy nie nadziewaliście knedli nektarynką, to bardzo polecam, świetnie komponuje się z twarogiem.
Owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, z pozostałych składników zagniatamy ciasto.
Nadziewamy kuleczki :). Układamy je na blacie oprószonym obficie mąką, inaczej się przykleją.
Knedle wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez minutę po wypłynięciu.
Wystudzone knedle można przełożyć do pojemników i zamrozić.
Smacznego!
a polewasz rozpuszczonym masłem? i posypujesz cukrem?
OdpowiedzUsuńNajczęściej polewam śmietaną 30% z cukrem waniliowym. Ale czasem też robię bułkę tartą z masłem i cukrem.
Usuń