KNEDLE Z OWOCAMI

     Dzisiaj robimy knedle :)

    Proporcja na knedle wygląda tak: na każde 250g twarogu (półtłusty, mielony) dajemy:

- 100g mąki

- 25g cukru

- 1 jajko

     Proporcję można mnożyć wielokrotnie, zależnie od tego ile chcemy knedli zrobić. Ja robiłam z potrójnej porcji. 

    Na nadzienie wybrałam maliny, truskawki i nektarynki, ale tak naprawdę każdy, w miarę  miękki owoc, surowy czy mrożony będzie dobry. Jeśli nigdy nie nadziewaliście knedli nektarynką, to bardzo polecam, świetnie komponuje się z twarogiem. 

    Owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, z pozostałych składników zagniatamy ciasto. 




    Nadziewamy kuleczki :). Układamy je na blacie oprószonym obficie mąką, inaczej się przykleją. 



    Knedle wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez minutę po wypłynięciu. 



    Wystudzone knedle można przełożyć do pojemników i zamrozić. 

    Smacznego!


Komentarze

  1. a polewasz rozpuszczonym masłem? i posypujesz cukrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej polewam śmietaną 30% z cukrem waniliowym. Ale czasem też robię bułkę tartą z masłem i cukrem.

      Usuń

Prześlij komentarz